Volatiliteit en de variantie bij gokkasten

Als je op gokkasten gaat spelen, kan het handig zijn om te weten wat de volatiliteit van een bepaalde gokkast is. Een ander woord voor volatiliteit is de variantie en met beide begrippen wordt precies hetzelfde bedoeld: hoe hoog is de kans dat je wint als je op deze kast aan het spelen bent?


Verschil tussen een hoge en een lage volatiliteit

Je kent ze vast wel: gokkasten met een lage volatiliteit. Ze worden gekenmerkt door lange speelperiodes waarin je regelmatig iets wint, maar waarbij de bedragen die je wint niet zo hoog zijn. Het tegenovergestelde is het geval bij een gokkast waar de volatiliteit hoog is. Er gaan dan heel wat beurten voorbij zonder dat je iets wint. Maar als je dan een keer iets wint is het meestal ook direct een veel hoger bedrag.


Wanneer kies je voor een gokkast van hoge volatiliteit?

Heb je veel tijd over en genoeg geld achter de hand om in te zetten? Dan loont het waarschijnlijk de moeite om op een gokkast met hoge variantie te gaan spelen. Je moet wel echt geduld hebben en incalculeren dat je lange periodes zult beleven waarin maar weinig gebeurt. In principe wacht je steeds op die ene grote bonus die in één keer al je inzetten weer neutraliseert en je een flinke winst oplevert. Voor veel spelers zit de spanning hem echt in het winnen van dat grote bedrag die meteen al je inspanningen goed maakt. Maar nogmaals: geduld, geduld, geduld! Natuurlijk kun je soms ook geluk hebben en zo'n grote slag al meteen slaan als je net begonnen bent. Vergeet dan niet om op tijd de kast weer te verlaten om niet al je winsten alsnog teniet te doen.


Gonzo's Quest | Hoog Gonzo's Quest gokkast
Flowers | Hoog Flowers gokkast
Wild Rockets | Hoog Wild Rockets gokkast
Thunderfist | Hoog Thunderfist gokkast

Gokkasten met een lage volatiliteit

Een gokkast met een lage variantie staat gelijk aan een lager risico dat je neemt. De uitbetalingen van prijzen zijn vaak kleiner, maar komen wel vaker voor. Je zult je dan ook niet zo snel vervelen als je op zo'n gokkast of videoslot speelt. Voor je het in de gaten hebt is er veel tijd verstreken en heb je het gevoel dat je veel winsten hebt gemaakt. In principe is dat ook, maar let wel op dat die winsten kleiner zijn dan bij gokkasten met een hoge variantie. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat je alsnog een grote winst maakt bij dit soort gokkasten, maar het zal op lang niet zo'n frequente basis zijn als bij de kasten waar de volatiliteit hoog is.


Sparks | Laag Sparks gokkast
Motorhead | Laag Motorhead gokkast
Bloodsuckers | Laag Bloodsuckers gokkast
Starburst | Laag Starburst gokkast

Hoe weet je wat de volatiliteit van een gokkast is?

De ontwikkelaars van gokkasten zullen zelf niet snel aangeven hoe het met de variantie gesteld staat. Maar in principe kun je er zelf goed achter komen hoe het zit. Speel gewoon een tijdje op een gokkast, natuurlijk het liefst nog niet voor echt geld. Je ziet dan vanzelf hoe het met de volatiliteit gesteld is. Je kunt ook naar de payout tabel kijken om erachter te komen wat de variantie is. Worden er hele hoge prijzen aangeboden? Dat kan een teken zijn dat het om een gokkast gaat met een gemiddelde tot hoge volatiliteit. Overigens is de keuze voor hoge of lage volatiliteit ook voor elke speler anders, dus het is geen kwestie van goed of fout. Kies gewoon het soort gokkast waar jij je het prettigst bij voelt. Het is wel zo dat je voor het vrijspelen van een casino bonus, beter een gokkast met lage variantie kun kiezen.

Uiteindelijk wordt de keuze voor het soort gokkast meestal bepaald door je eigen bankrekening en dan vooral hoeveel geld je daar op hebt staan. Als je meer geld te besteden hebt, kun je je geluk makkelijker gaan beproeven op gokkasten waar het risico hoger is. Heb je een minimaal budget, blijf dan vooral spelen bij gokkasten waar je vaker kleinere winsten kunt behalen.